AYM harekete geçti: Beş partiye suç duyurusu

Anayasa Mahkemesi Siyasi Partilerin Kesin Hesaplarında Mali Denetim Kararı Verdi

Anayasa Mahkemesi, Türkiye Altın Çağ Partisi, Ülkem Partisi, Kuvayi Milliye Partisi ve Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 ve 2022 yılı kesin hesaplarında mali denetim kararı aldı. Bu karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Yapılan inceleme sonucunda, Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Kuvayi Milliye Partisi- Sevgi ve Saygı Partisi

Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 yılı ile Kuvayi Milliye Partisi’nin 2021 ve 2022 yılı kesin hesaplarında yapılan incelemeler, Raportör Ömer Dursun tarafından heyete sunulan rapor ile incelendi. İnceme sonucunda, Sevgi ve Saygı Partisi’nin 2021 yılında ve Kuvayi Milliye Partisi’nin 2021 yılında ve 26.06.2022 tarihine kadar gelir elde etmediği ve herhangi bir giderde bulunmadığı belirlendi.

Kararda, partilerin faaliyet gösterdikleri binaların mülkiyeti veya kiralık olması gerektiği vurgulanırken, partilerin kira, su, elektrik, telefon gibi yönetim giderlerinin olması gerektiği hatırlatıldı. Ancak inceleme sonucunda, partilerin hesap verilebilir şekilde kayıt ve belge düzeni oluşturmamaları, hesap dışı gelir ve giderler düzenlemeleri nedeniyle 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi gereğince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Türkiye Altın Çağ Partisi – Yenilik Partisi- Ülkem Partisi

Ülkem Partisi’nin 2021 yılı, Türkiye Altın Çağ Partisi’nin 2021 ve 2022 yılı, Yenilik Partisi’nin ise 2021 yılı kesin hesapları, Raportör Ömer Dursun’un hazırladığı ilk inceleme raporu doğrultusunda heyet tarafından incelendi. Partilerin 2820 sayılı Kanun’un 74’üncü maddesi gereğince kesin hesaplarını Anayasa Mahkemesi’ne ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunması gerektiği hatırlatıldı. Ancak partilerin belgelerinin onaylanmamış olması, incelenebilir belge olmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesi tarafından ele alınamayacağı belirtildi.

Kararda, partilerin kesin hesaplarının incelenip birleştirilmediği ve onaylanmadığı tespit edilirken, 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 69., 70. ve 74. maddelerine aykırı davranıldığı belirtildi. Bu durumun inceleme ve araştırmayı engellemeye yönelik eylemler olduğundan 2820 sayılı Kanun’un 111’inci maddesi gereğince Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunulmasına oybirliği ile karar verildi.