Bir dakikalığına tuvalet diye bir şey olmadığını ve ihtiyaçlarınızı bu eski sistemle giderdiğinizi düşünün. Oldukça can sıkıcı olmaz mıydı?
Peki tuvalet diye bir şey icat etmek ilk kimin aklına gelmişti?
Bilinen en eski tuvaletlerin tarihi, yaklaşık 5000 yıl öncesine antik Mezopotamya’ya kadar uzanır.
Bu en eski basit ve çukur tarzı lazımlık tuvaletler, dışkıların çevredeki toprağa sızmasını önleyen ve sıvıların küçük deliklerden yavaşça dışarı sızmasına olanak sağlayan uzun seramik tüplerle kaplıydı. Bunları tasarlayanların isimleri ise ne yazık ki belirsiz.
Daha gelişmiş tuvaletler ise yaklaşık 1000 yıl sonra Girit adasındaki antik Minos uygarlığında ortaya çıktı. Bu umumi tuvaletler, Romalılar tarafından benimsenen bir uygulama olarak suyun atık taşımak için kullanıldığına dair ilk kanıtlardı.
İlk modern sifonlu tuvalet, 1596’da Kraliçe I. Elizabeth’in saray mensubu İngiliz Sir John Harington tarafından tasarlandı.
Bu tuvalet ilk olarak Richmond Sarayı’na yerleştirildi. Bu tasarımda sifonu 1 kez çekmek için 28 litre su gerekiyordu ve yapısı gereği kokular, odaya geri gelmekteydi.
1775 yılında ise İskoç mucit Alexander Cumming, ilk sifonlu tuvalet patentini aldı. Tasarımı, günümüz tuvaletlerine benzer bir S-dirseği ve daha gelişmiş bir valf sistemi içeriyordu. Böylece günümüzde kullanılan tuvaletler, aşamalı bir şekilde her ülkeye yayıldı.
İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz: